TJÄNSTER

BoJ Utbildning erbjuder föreläsningar, utbildningar, konsultverksamhet inom ANDT-området med särskild inriktning på dopning, kosttillskott, samtalsmetodik och kroppsideal.

Är du säker på att du inte är dopad?

En föreläsning om dopning, kosttillskott och skeva kroppsideal

Hur långt är vi beredda att gå för att få den perfekta kroppen...

Under den här föreläsningen som handlar om dopning som ett samhällsproblem, får du lära dig mer om vilka samband det finns mellan dopning, kosttillskott och de kroppsideal som råder i dagens samhälle. Du får också veta mer om vilka faror det kan finnas med att använda förbjudna preparat. Föreläsning riktar sig främst till elever på gymnasiet och i år 9 samt för den breda allmänheten.


Röster om föreläsningen: 

"Underbar grabb som berättade på ett perfekt sätt och det var ju jätteintressant" - Från en elevutvärdering om ovanstående föreläsning

"Mycket nöjd med föreläsningen vi anlitade Johan till. Med stor bred kunskap inom området förmedlade han viktig information och på ett sånt sätt att både den yngste och den äldste i publiken drog öron åt sig och även drog på smilbanden för sättet han förmedlar på är unikt och mycket underhållande och proffsigt" - Linda Olson Forshaga Atletklub

Är du säker på att du inte är dopad? - Är det fusk om man inte åker dit?

En föreläsning om dopning, kosttillskott, gråzoner, fusk och skeva kroppsideal kopplat till både idrott och samhälle

Den här föreläsningen gör jag tillsammans med min kollega, sportjournalisten och tv-profilen Jonas Karlsson. Under några års tid har vi rest land och rike runt och pratat om problematiken med dopning, fusk, gråzoner och skeva kroppsideal kopplat till både dopningsproblematiken inom idrotten och i samhället. Ni kan läsa mer om denna föreläsning på Jonas hemsida (se länk nedan)

https://www.karlsson.media/antidopning


Röster om föreläsningen:                                                                        

"På ett mycket intressant, begripligt och pedagogiskt sätt fick de sina åhörare att lyssna med stor inlevelse" - Falköpings tidning

"En spännande och omskakande helkväll" - Smålänningen

"Vi på SISU Idrottsutbildarna Småland (Kalmar) har anlitat Johan och Jonas vid ett flertal föreläsningar. Alltid med gott resultat och nöjda åhörare. Bägge är otroligt kunniga inom området doping och fångar åhörarna med intressanta tankar och infallsvinklar inom ämnet. Rekommenderas!" - Johan Israelsson SISU Småland

Meritmuskler och machoideal

Hård utanpå och hård inuti? - En föreläsning om manlighet, Anabola steroider och kopplingar till aggressivitet och våld. 

I den här föreläsningen pratar jag om hur jakten på den perfekta kroppen faktiskt kan leda till negativa konsekvenser såsom bruk av förbjudna och hälsofarliga substanser, inte bara för den som "jagar" utan också för de i hens omgivning. Jag pratar om manlighet, Anabola androgena steroider och kopplingar till aggressivitet och våld. 

Bilden av manlighet utifrån ett träningsperspektiv är ofta ensidig. Stark, snygg och hård, både på insidan och utsidan. Studier visar att tre av fyra unga män i Sverige skulle vilja vara mer muskulösa; inte främst för att bli starkare eller må fysiskt bättre - utan för att bli mer attraktiva. I media porträtteras nästan allt den vackra mannen med en extremt vältränad kropp och styrketränande unga män pratar om armar, bröst och mage som "meritmuskler" utifrån ett estetiskt perspektiv. Kan det vara så att unga män bygger sin manlighet på gymmen? Och vad kan detta i så fall, leda till?


Röster om föreläsningen:                                                                       

"Lite läskigt men allt som sades var intressant och jag höll mig fokuserad hela tiden" - Elevutlåtande om ovanstående föreläsning100% ren hårdträning

100% Ren Hårdträning är en arbetsmetod som bl.a. bygger på utbildning

100% Ren Hårdträning är en arbetsmetod som syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider och andra dopningspreparat bland tränande på träningsanläggningar. En av huvudkomponenterna i metoden är utbildningsdelen. Utbildningsdelen innehåller följande block:

 • Anabola androgena steroider - tecken och symptom
 • Kost och kosttillskott
 • Lagar & kontroller, tester idrott/samhälle
 • Kommunicera antidopning
 • Skriftlig kunskapsöversikt                                                               

  Jag har under en 10-års period utbildat i metoden 100% ren hårdträning. Jag är "certifierad" att hålla i både delar av utbildningen (Anabola androgena steroider, kost & kosttillskott, policy och kommunicera antidopning) men också hela utbildningsdagar. Under årens lopp har jag både planerat, arrangerat och genomfört en stor mängd utbildningsdagar men jag har också varit flitigt anlitad som utbildare i enstaka block. För närvarande ansvarar jag också, genom min roll som nationell projektledare för 1005 ren hårdträning,  för uppdateringen av utbildningsdelen i 100% ren hårdträning. 

  Röster om utbildningen:       
  "En sexa av fem möjliga! En fantastik dag." - Från kursutvärdering 100% ren hårdträning
  "En av de intressantaste och bästa utbildningar jag gått! Tack!" - Från kursutvärdering 100% ren hårdträning

  Konsulttjänster

  Konsulttjänster inom ANDT-området med särskild inriktning på dopning

  Jag utför skräddarsydda  konsulttjänster inom ANDT-området med särskild inriktning på dopning.

  För närvarande arbetar jag på konsultbasis för länsstyrelser i Smålandslänen (Kronoberg, Kalmar och Jönköping) där jag är ansvarig för deras antidopningsarbete. Jag har också arbetat på konsultbasis för STAD - Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, som är en del av Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet, där jag arbetade som projektledare för deras antidopningsprojekt. 

  Vidare har jag har arbetat som Folkhälsochef i Kristinehamns kommun. Som chef för deras folkhälsoenhet var jag ansvarig för det övergripande folkhälsoarbetet i kommunen och jag skrev bl.a. en Folkhälsoplan och en Barn- och ungdomsplan. Jag har stor erfarenhet av kommunalt och nationellt folkhälsoarbete och erbjuder skräddarsydda tjänster inom folkhälsoområdet.

  Vi förfrågan lämnar jag gärna referenser. 

  Kunder i urval

  Jag har gjort nästan 300 föreläsningar och utbildningar sedan 2009 och nedan följer ett urval av kunder som anlitat mig under de år jag arbetat med dopningsfrågan. 

  • Friskis & Svettis Kiruna
  • Norrbottens idrottsförbund
  • Länsstyrelsen Västerbotten
  • Jämtlands gymnasieförbund
  • Friskis & Svettis Gävle
  • Bollnäs kommun
  • Karolinska Institutet
  • Skolsökterskekongressen
  • Dalarnas idrottsförbund
  • Karlstads kommun
  • Kristinehamns Folkhögskola
  • Magnus Åberggymnasiet
  • Drogfokus
  • Göteborgs Stad
  • Smålandsidrotten
  • Länsstyrelsen i Kronobergs län
  • Länsstyrelsen i Skåne